Новини

Характеристики и приложения на възвратния клапан

Водопроводната система е сложна инженерна структура. Състои се от различни материали и елементи. Всеки елемент играе специфична роля в тази система. За да се предотврати обратния поток на вода и хидравличен удар, се използва възвратен клапан.

При изграждането на автономна система за водоснабдяване трябва да се избере внимателно не само помпата, а и различните защитни тръбопроводни арматури. Сред важните приспособления едно от най-важните места заема обратният клапан за помпа, който помага да се поддържа стабилно налягането в хидросистемата. Той предотвратява преждевременното износване на помпеното оборудване и предпазва от нарушения в работата му.

Възвратния клапан се отнася към онази категория тръбопроводна арматура, чиято основна задача е да предотвратява потокът на водата в тръбите на водоснабдителната система да върви на обратно.

Монтажът на този тип клапани се извършва както в самите водопроводни тръби, така и те се монтират в помпени станции.

Самият клапан, като такъв, се намира вътре в тялото и се държи от пружина. Потокът от течност в тръбите, избутвайки, разтяга пружината и отваря клапана до работно положение. При намаляване на налягането или ако има обратно движение на течността в системата, вентилната плоча остава затворена. В първия случай недостатъчната сила не е в състояние да отвори клапана за потока на течността, а във втория случай връщащият поток на течността още повече заключва клапана в системата, тъй като конструкцията на клапана е просто проектирана да предотврати такова действие. Този механизъм е в голямо търсене във водоснабдителната система от кладенец през помпена станция. Точно този клапан служи като пречка, която пречи на водата да потече обратно в кладенеца, но остава във водоснабдителната система и когато налягането спадне, станцията се включва отново, повишаване на налягането в мрежата и потокът на водата отново се повишава по искане на клапана, отваряйки тръбите, за да ги напълни с вода. А също така и контролните клапани са инсталирани след измервателните уреди. Това предотвратява изтичането на вода обратно от системата.

Конструктивни видове на обратните клапани:

Спирателният елемент може да се придвижва паралелно, перпендикулярно и под ъгъл към оста на тръбопровода. Най-често при сухи тръби той се отпуска под собственото си тегло. Устройството осигурява нормално налягане във водопровода, предотвратявайки обратния поток на водата.

Затова при монтажа на различните модели обратни клапани трябва да се следи не само стрелката за посоката на потока, а и правилното разположение на капачето, където се намира насочващият движението спирателен детайл.

Вътрешният стопер в обратния клапан може да е във формата на:

Бобина, която се състои от щок и спирателни плочи;
Цял или разделен на две крила диск;
Кълбо с пружинен механизъм и уплътнители.
В клапаните с диаметър повече от 400 мм диск при връщането в седлото много силно се удря в корпуса, което неизбежно води до повреждане на устройството. За да се избегне преждевременното износване на арматурата, тези клапани се снабдяват с хидравлични амортисьори, които правят хода на диска плавен.

Но в бита тези безударни обратни клапани не се използват. Продават се само по-прости и евтини аналози.

Ако обратният клапан трябва да е по-голям, моделът трябва да бъде кълбовиден или с две крила. В първия случай в него има малко кълбо по и обратно на движението на водата, а във втория – затварянето на тръбата става чрез две половини диск, закрепени на една ос. Корпусът и на двете изделия е малогабаритен заради липсата на движеща бобина вътре с широка стъпка на изместване.

Възрватните клапани могат да бъдат изработени от различни метали. Най-често клапаните са:

  • Месинг, най-популярният, практически не се нуждае от поддръжка и може да се използва за всякакъв вид тръби;
  • Чугунът може да ръждясва, подлежи на отлагания. Най -често се монтират върху тръби с голям диаметър;
  • Неръждаемата стомана е най -надеждната, но и най -скъпата. Те могат да се използват и върху всякакви тръби; изобщо не са засегнати от корозия и отлагания;
  • Комбинираните клапани комбинират месинг и неръждаема стомана. И спирателният вентил може да бъде направен от полимер.

Възвратните клапани на съединителя се монтират с помощта на съединителни резби. Възможно е разглобяването на клапана на две части плюс вентилна сърцевина с пружинен затварящ елемент. Най-често възвратни клапани от този тип са инсталирани във водопроводната мрежа за жилища.

За да може възвратният вентил да служи дълго време, по време на монтажа му трябва да се прилагат всички условия и материали. И параметрите на клапана строго съответстват на параметрите на мрежата.