Новини

Избор на водна помпа

С повишаването на температурите и наближаването на летния сезон и глобалното затопляне се увеличават и проблемите с водоснабдяването . Това е голям проблем за голяма част от населението. Специален проблем с водоснабдяването възниква в среди, където водата се използва интензивно за напояване. Ако имате проблеми с водоснабдяването или транспортирането на вода, може би  е време да започнете да мислите за помпа, която ще реши вашите проблеми. За да ви помогнем в избора на помпа, която отговаря на вашите нужди, ще очертаем основните неща, на които трябва да обърнете внимание, за да направите правилния избор.

Вода – параметри

Основните неща, на които трябва да обърнете внимание, когато говорим за водни помпи за водоснабдяване, напояване и индустриални решения са:

  • Температурата на водата, защото обикновено повечето помпи са ограничени до това до каква температура може да преминава през различните видове помпи в зависимост от тяхното приложение.
  • Химическият състав също е много важен параметър, тъй като например, ако това е газирана или не газирана течност, това би повлияло значително на избора на помпата.
  • Съдържание на течността, т.е. дали има твърди частици, които биха могли да създадат допълнителни проблеми с транспортирането на водата.

Предназначение на помпата, приложение

Много важен сегмент при определянето на помпата е целта на самата помпа.

От къде ще се вземе водата, дали е кладенец, дали водата ще се взема директно от мрежата или от резервоар ?

Ако ще черпим вода от кладенец, е необходимо да знаем положението на помпата и данните на кладенеца, т.е. диаметър; дълбочина; дебит; статично водно ниво и динамично водно ниво.

Общото правило е: до 8 м дълбочина на кладенеца може да се използва самозасмукваща помпа; за по-дълбоки кладенци и сондажи е добре да се прилагат потопяеми помпи. Това е базовата информация, след осигуряването на която се преминава към избор на конкретен модел помпа.

Помпа Wilo HiMulti 3

587.00 лв.694.00 лв.
Помпа Wilo HiMulti 3  – ти избираш каква да бъде. Помпа Wilo HiMulti 3 е многостъпална центробежна помпа за бивото

Помпа Wilo HiPeri

148.00 лв.186.00 лв.
Помпа Wilo HiPeri е нормалнозасмукваща вихрова помпа с корпус от сив чогун и работни колела от месинг. Енергоефективна с ниски разходи

Самозасмукваща помпа Wilo Jet WJ

255.00 лв.316.00 лв.
Едностъпална центробежна самозасмукваща помпа Wilo Jet WJ, подходяща за поливане от кладенец/геран с вода до 8м. Може да се използва

Сондажна помпа 4 цола Wilo-Actun FIRST-SPU4

524.00 лв.1,055.00 лв.
С НОВ ПОДОБРЕН ДВИГАТЕЛ модел 2020 година 4-цолова сондажна помпа за напояване от сондаж или резервоар/кладенец. Монтирането в резервоар/кладенец изисква

Хидрофор Wilo Jet HWJ

374.00 лв.533.00 лв.
Хидрофор Wilo Jet HWJ Хидрофор Wilo Jet HWJ е самозасмукваща водоснабдителна система, с разширителен съд 24л или 50 л. Подходящ

Сондажна помпа Wilo Sub TWU 4

650.00 лв.1,506.00 лв.
Сондажна помпа Wilo Sub TWU 4 Сондажна помпа Wilo Sub TWU 4 е многостъпална 4 цолова помпа за вертикален или хоризонтален

Когато решим проблема от къде да черпим вода, трябва да знаем и къде ще се изпомпва, т.е. дали това ще бъде резервоар или за директно ползване или нещо друго, съответно ще ни трябва информация и параметри къде искаме да транспортираме водата.

Изборът на помпа се базира на консумацията на вода (дебит – Q) и необходимото налягане (напор – H). Консумацията на вода се определя от броя консуматори, свързани към системата.

Необходим дебит

В зависимост от целта на помпата трябва да се определи и дебитът. Ако помпата се използва за домашна инсталация, за дома е необходим дебит от около 2 кубически метра на час. Но ако става въпрос за жилищна сграда или запълване на басейни, резервоари и др., Дебитът трябва да е по-висок, така че когато избираме помпа, тя трябва да отговаря на нуждите и да ги покрива.

Необходимо налягане

Необходимото налягане е също толкова важно, колкото и дебитът. Ако налягането е неправилно определено и дебитът няма да задоволи нуждите. За домашно инсталиране при налягане от около 1,5 до 2 бара, то отговаря на нуждите, но ако е фонтан или дюза, налягането трябва да бъде по-високо.

Ако са налични горните параметри, изборът на помпа ще бъде правилен и комплектът ще отговаря на вашите нужди.

Разширителен съд NEMA 24L

54.00 лв.
Разширителен съд NEMA 24L Разширителен съд NEMA 24L, мембранен за питейна вода. Намира приложение за ВиК инсталации. Разширителен съд (или

Разширителен съд NEMA 50L

143.00 лв.
Разширителен съд NEMA 50L Разширителен съд NEMA 50L Разширителен съд (или хидрофорен съд) – представлява метален резервоар във вътрешността на

Разширителен съд със сменяема мембрана за питейни нужди Wilo NEX от 60l до 140l

155.00 лв.336.00 лв.
Мембранен разширителен съд Wilo NEX със сменяема мембрана от EPDM. Годен за питейна вода. Подходящ както за хидрофори, така и

Препоръчително е в системата да се монтира разширителен мембранен съд Той покрива малките консумации на вода, като по този начин намалява пусковете на помпата и удължава нейния експлоатационен период.

Заповядайте в нашите магазини или ни се обадете за Ви дадем професионална консултация при закупуването на водна помпа.

Доверете се на нашия опит.

Related Posts