Новини

Изпомпване на вода от сондаж

Сондажни Помпи

Съдържание на тази статия:

 • Приложение
 • Как да изберем помпа за дълбок сондаж
 • Тръби и фитинги
 • Имам ли нужда от възвратен клапан
 • Дълбочина на монтаж
 • Как и защо се прави защита от работа на сухо
 • Автоматизация на сондажна помпа
 • Закрепване на предпазния и захранващия кабел
 • Имам ли нужда от шахта
 • Захранване на помпата
 • Как безопасно да спуснете помпа в сондаж
 • Заключение. Няколко съвета за инсталиране и експлоатация на сондажна помпа

Приложение

Сондажните водни помпи и винтовите водни помпи са едни от най-разпространените видове потопяеми помпи.

Основното им предназначение е за изпомпване на вода от сондажи на различна дълбочина, открити резервоари и са идеални за целите както на бита, така и за непрекъснато водоснабдяване на частни къщи и вили, напояване на оранжерии и открити площи, за изпомпване на течности в предприятия и др. Въпреки това, трябва много внимателно да изберете техническите параметри на оборудването, така че то да може точно да се справи с поставените задачи.

ps-pump-2

Сондажните помпи притежават определени предимства в сравнение с други видове водни помпи, но имат и своите важни особености. Те са с малки габарити и много компактни, корпусът им е изключително здрав, защото е изработен от неръждаема стомана или месинг. Снабдени са с пулт за управление и защита против работа на сухо или промени в захранващото напрежение.

ps-pump-3

Основното изискване е относителната чистота на водата (допустими са примеси от пясък до 50–150 грама на m³) и максималната температура на течността до +35 ° C.

Как да изберем помпа за дълбок сондаж

 1. Помпата трябва да влиза свободно в сондажа, но самия сондаж не трябва да е с прекалено голям диаметър за да може помпата да работи правилно.
 2. Капацитет на помпата („Q“ – измерва се в литри в минута или литри в секунда).
 3. Характеристика на налягането на устройството („H“ – измерено в метри). Отчита се хоризонталното разстояние от сондажа до жилището, както и височината на разстоянието от монтираната помпа до най-високия консуматор.

Тръби и фитинги

ps-trybi

Най-добре е да използвате HDPE тръби, предназначени за работа с питейна вода. Те са достатъчно здрави, за да се справят с инсталирана помпа и високо работно налягане, като същевременно са достатъчно леки и гъвкави за монтиране и сваляне. HDPE тръбите издържат на замръзване на течността вътре и могат да лежат в земята без допълнителна защита. Използват се обикновени компресионни фитинги, изработени от полиетилен или цветен метал.

Много е важно да изберете правилния диаметър на тръбата, за да не създавате ненужно съпротивление по пътя на водата.

Имам ли нужда от възвратен клапан

ps-pump-4

Възвратният клапан се препоръчва от всички производители на потопяеми помпи. Ако не е инсталиран, тогава всеки път, когато помпата се изключи, водата ще изтича от тръбопровода и когато помпено оборудване е включено, ще трябва да изчакате, докато помпата запълни празната система. Естествено, никаква автоматизация няма да работи правилно в този режим.

Когато монтирате възвратния клапан, вземете предвид посоката на движение на водата (вижте стрелката, разположена на тялото на клапана).

Не можете да спестите от възвратния клапан. Трябва да бъде надежден модел (за предпочитане от метал, а не от пластмаса). За да завиете възвратния клапан, най-вероятно ще трябва да използвате адаптер за нипел с резба.

Дълбочина на монтаж

Производителите препоръчват да оставите празнина от поне един метър/понякога и до 40 см/ между дъното на помпата и дъното на сондажа. Това Ви позволява да избегнете засмукването на дънните отпадъци вътре в помпения апарат и да получите необходимия воден поток около помпата, за да я охладите.

За избор на сондажна помпа, моля свържете се с ВиК специалист от Пъмп Систем.

Как и защо се прави защита от работа на сухо?

В допълнение към инструкциите за леко повдигане на сондажната помпа от дъното, във фабричните инструкции понякога можете да видите препоръки за инсталиране не по-високо от 50 сантиметра от динамичното ниво на водата.

 • Статичното ниво на водата е обичайното разстояние от повърхността на водата в сондажа до повърхността на земята.
 • Динамичното (работно) ниво е разстоянието от водното огледало до повърхността на земята по време на работа на помпата.

В достатъчно производителен сондаж, при изпомпване на вода, огледалото постепенно пада под статичното ниво и след това спира на едно място, тъй като изтеглянето и притока на вода са балансирани.

За да се предпази от работа на сухо, потопяемата помпа се захранва чрез специално реле, което реагира на:

 • налягане в системата;
 • флуиден поток;
 • показания на сензорите за нивото на водата, разположени вътре в сондажа.
ps-pump-5

Автоматизация на сондажна помпа

Има няколко доказани варианта за потопяеми помпи. Автоматиката, която е сглобена на петпосочен фитинг и се състои от механичен пресостат, компактен акумулатор и манометър, се показа добре.

На диаграмата по-долу можете да видите как автоматизацията с механично реле е обвързана в индивидуална водоснабдителна система. Може да се намира както в къщата, така и в шахта над кладенеца.

Също така удобни и надеждни са електронните модули за управление с превключвател – флуид контрол – за налягане и превключвател на потока, който работи като защита от работа на сухо.

Също така се появиха високотехнологични „умни“ конзоли с цифрови дисплеи, способни да предават информация към смартфон, който потребителите могат да управляват дистанционно водоснабдителната система.

ps-pump-6
ps-pump-6

Закрепване на предпазния и захранващия кабел

По време на потапянето на помпата в сондаж и по време на извличането му – основното натоварване пада върху тръбата. Можем да кажем, че в тези моменти изпълнява носеща функция. За да се избегнат примки, които могат да заклинят помпата вътре в сондажа, носещото стоманено въже и захранващият кабел трябва да бъдат фиксирани към тръбата на интервали от 1–2 метра.

ps-pump-7

По време на потапянето на помпата в сондаж и по време на извличането му – основното натоварване пада върху тръбата. Можем да кажем, че в тези моменти изпълнява носеща функция. За да се избегнат примки, които могат да заклинят помпата вътре в сондажа, носещото стоманено въже и захранващият кабел трябва да бъдат фиксирани към тръбата на интервали от 1–2 метра.

Най-добре е да използвате висококачествени пластмасови връзки за това. Те издържат добре натоварвания, не се влиаят от вода, не повреждат нищо. И най-важното е, че пластмасовите връзки не се залепват, правят ставите умерено подвижни (и това е изключително необходимо, тъй като тръбата трябва да се разширява и свива свободно по време на работа).

ps-pump-post-1

Сондажните помпи понякога се доставят от фабриката с относително дебел найлонов шнур. Изпитан във времето – работи, не гние и не се чупи. Въпреки това, повечето производители препоръчват използването на стоманени въжета. При избора на въже е много важно той да е неръждаем.

Не използвайте въжета с полимерна оплетка като предпазител. Металът на такова въже лесно ръждясва, докато самата полимерна обвивка не може да осигури надеждна защита срещу вода, тъй като при завои е склонна към напукване и позволява на водата да преминава.

За да окачите помпата, прокарайте въжето през монтажните отвори и го закрепете с скоби от неръждаема стомана.

ps-pump-post-2

За избор на сондажна помпа, моля свържете се с ВиК специалист от Пъмп Систем.

Имам ли нужда от шахта

Шахтата е вкопана конструкция или изградена над сондажа и служи за:

 • защита срещу подпочвени повърхностни води,
 • предотвратяване на замръзване на тръбите,
 • закрепване на окачващото въже,
 • тръбна разводка
 • захранващи връзки.

В изолирана и просторна шахта, която не е наводнена и не замръзва през зимата, често се намира автоматизацията на сондажна помпа и разширителен съд.

Сега можете да закупите готова щахта за сондаж, изработена от пластмаса или метал, но много собственици предпочитат да го изградят със собствените си ръце, например от бетонни пръстени или тухли, и след това да го украсят някак естетически.

Захранване на помпата

Високопроизводителното помпено оборудване може да изисква трифазна връзка.

Повечето битови сондажни помпи са свързани към конвенционална мрежа от 220 волта, съответно могат да имат кабел с пускател и традиционен щепсел в края. Към шахтата е свързан захранващ кабел с напречно сечение 2,5 квадрата, но винаги със заземяващ проводник. Този кабел се захранва от автоматиката за управление или е свързан към електрическото табло чрез отделен прекъсвач с подходяща мощност.

Таблото за управление може да бъде поставено в шахтата или под навес. Ако производителят позволява свързването на захранващия кабел в ръкава, тогава е необходимо стриктно да се спазват всички изисквания, посочени в инструкциите за експлоатация. Ако кабелът се води в изкоп заедно с тръба, тогава трябва да се използва специален полимерен канал за защитата му.

Как безопасно да спуснете помпа в сондаж

HDPE тръбата, използвана за свързване на помпите, се доставя на кангали, затова е добре да бъде разпъната преди да започнете работа. За да направите това, тръбата се опъва по права линия и се оставя в продължение на няколко часа (това е особено ефективно при топло време).

За да инсталирате помпата в сондаж, препоръчително е да се включат 2-3 души, така че един  да насочи помпата в сондажа, а останалите плавно да пдоават напорния тръбопровод за да не се огъва.

Заключение. Няколко съвета за инсталиране и експлоатация на сондажна помпа

 1. При извършване на каквито и да е монтажни работи с помпено оборудване може да се захваща само горната (нагнетателната) част от него.
 2. Преди първото потапяне в кладенеца си струва да проверите работата на помпата, автоматиката и възвратния клапан. Можете да направите първото пробно изпомпване на вода от резервоар.
 3. Първото стартиране след монтажа може да се извърши само с отворен тръбопровод, за да не се създаде обратна вода и да се промие цялата мръсна вода от кладенеца / тръбите. След това тръбата може да бъде свързана към водоснабдителната система (в противен случай има опасност от замърсяване на мрежестите филтри и касетите на смесителя).
 4. За сондажни потопяеми помпи има ограничения за максималния брой стартирания. Ако е необходимо, инсталирайте в системата разширителен съд, което значително намалява броя на стартиранията.
 5. Всички помпи трябва да се стартират поне веднъж годишно, за да се поддържа производителността.
 6. Профилактика – за всякакъв интензитет на употреба, всеки сезон си струва да изваждате помпата от кладенеца, за да почистите филтърните екрани и да промиете помпата от пясък, да проверите кабела, да смените скобите.
 7. Най-добре е сондажната помпа да се съхранява, дори при рядка употреба, потопена във вода.

За избор на сондажна помпа, моля свържете се с ВиК специалист от Пъмп Систем.