Новини

Как да изберем отопление за нашия дом?

Всеки собственик на жилище, било то къща или апартамен в един момент се изправя пред избора за това какво отопление би било най-подходящо за своя дом. В момента на пазара има огромно разнообразие от различни видове отоплителни системи на различни горива. Всяка от тях има своите предимства, но за да изберете най-доброто решение за себе си е необходимо да се съобразите с особеностите на дома си.

Факторите, които оказват пряко влияние са много, но едни от най-важните са енергийното състояние на сградата, достъпът до различни видове енергийни източници, както и разбира се Вашите лични предпочитания. Ако вземем една стара сграда, която няма изолация,  дограмата  и входовете са от дърво, то тя има огромни топлинни загуби и обикновено там се предпочита инсталация с радиатори, които работят на висока температура на твърдо гориво. И в същото време,  колкото и добре да е изолирано и ново жилището Ви, ако нямате достъп до газопреносната мрежа, ще ви е много трудно да си направите отоплителна инсталация на газ.

В момента в България най-предпочитан метод за отопление все още си остава твърдото гориво. Това са дърва, брикети, всякакъв вид въглища и др.  При него имаме независимост, високи температури и широк избор на съоръжения и възможности за инсталация. Печки на дърва със или без водна риза, котли на въглища с водна риза и прочие. Този вид отопление, обаче, крие своите и недостатъци. Основният от тях е, че изискват голямо обслужване, свързано със зареждането на горивната камера, почистване и обикновено изискват доста пространство за съхранение на твърдото гориво. Там регулирането на стайната температура става по-трудно, в сравнение с други методи на отопление.

Все по-широка популярност у нас добиват пелетните съоръжения.

Те също могат да бъдат камини със или без водна риза, както и котли с вграден или външен бункер. Този метод на отопление става все по-предпочитан у нас, тъй като осигурява изключителен комфорт, като в същото време оставате абсолютно независими. Пелетните съоръжения имат изключително висок клас на пожарна безопасност и е почти невъзможно да стане пожар. Изискват минимални усилия за обслужване единствено почистване на вътрешната камера веднъж седмично* и зареждане на бункера. В зависимост от желаните температури, КПД-то на пелетите, техният вид и качество, както и вида на пелетното съоръжение, зареждането може да става от веднъж дневно до веднъж на цяла седмица. Ако използвате дървесни пелети клас А, котелът Ви е с външен бункер и не държите да се разхождате по бански у дома, то най-вероятно ще зареждате с пелети веднъж на седмица или дори по-рядко. Пелетните камини и котли, които предлагаме са на българският производител BURNiT. Те имат възможност за добавяне на смарт модули, като WiFi управление, управление чрез безжичен стаен термостат, който Ви предлага възможност за настройка на 7 програми и прави управлението на камината/котелът лесно, като детска игра.

Пример:

Програма №1 06:30ч искате стайната температура да бъде 23 градуса. Ако е под тази температура камината/котелът се включват. Вие се събуждате за работа и ви е уютно топло.

Програма №2 07:30ч излизате за работа, не ви е необходимо да гоните оптималната комфортна температура, настрайвате за 18 градуса стайна температура. Камината/котелът ще се включат само в случай, че стайната температура падне под зададената.

Програма №3 18:00ч прибирате се от работа и отново желаете стайна температура 23 градуса.

Програма №4 20:00ч време за къпане на децата, желаете стайна температура 25 градуса, за да не настинат.

Програма №5 21:00ч отново гоним температура 23 градуса

Програма №6 23:00ч търсите комфортната температура от 20 градуса, перфектна за спокоен сън.

Очаквайте втора част по темата, където ще поговорим за отоплението чрез термопомпента инсталация, както и отопление на газ.