Новини

Основните видове заваряване на полиетиленови тръби.

Заваряването на тръбни изделия е доказан метод за свързване на различни тръби през годините.

Днес заваряването на полиетиленови продукти е най-популярният и най-разпространен метод за създаване на тръбопроводи. Чрез заваряване продуктите могат да бъдат заварени с челно съединение или с помощта на оформени елементи (например съединители).

Полиетиленовите тръбопроводи след заваряване се характеризират с не по-малка здравина от всяка отделна тръба, тоест това е едно парче с голяма дължина.

Заваръчната технология за свързване на полиетиленови тръби е гаранция, че присъщата гъвкавост на полиетилена се запазва по цялата дължина на тръбопровода.

Високото качество на заваръчните работи гарантира на първо място, точното спазване на всички правила за техническа безопасност. Започвайки от използването на защитни заваръчни маски и ръкавици и завършвайки с електрическа безопасност при извършване на такава работа.

Голямото предимство на този метод е, че всеки тръбопровод може да бъде създаден на открито и след това да бъде положен в предварително подготвени окопи. Това гарантира по-малко трудоемка работа и по-висока скорост. В допълнение, тръбопроводът може да бъде издигнат от екип от малък брой работници.

За полиетиленови тръби има два метода на свързване, челно и електрофузионно заваряване.

Електрофузионното заваряване на полиетиленови продукти е по-трудоемък метод; той се използва в случаите, когато е невъзможно свързването на тръби от край до край. Принципът на действие на този метод е, че тръбите се нагряват чрез използването на специални устройства, за които са завършени с оформени части (също от полиетилен).

В процеса на преминаване на електрически ток по спирала той функционира като нагревателен елемент, в резултат на което полиетиленът се топи, а вградената част е здраво заварена към стената на тръбопровода.

Челно заваряване е технология, известна в продължение на много десетилетия, която успешно се използва за съединяване на продукти като 12x18n10t дебелостенни тръби и опции от полиетилен.

 

Свързването от този тип се извършва с помощта на оборудване, предназначено за заваряване на полиетиленови тръби. Краищата на такива продукти са позиционирани и свързани в инсталация за челно заваряване. След работа по тяхното фиксиране ръбовете се почистват с помощта на електрическо устройство, като същевременно се гарантира паралелността на тръбите.

Краищата се нагряват с помощта на нагревателна плоча, покрита с флуоропласт, температурата се контролира от термостат. Нагрятите краища се притискат плътно един към друг, в резултат на което след охлаждане се образува шев.

Фирма Пъмп Систем разполага с оборудване за челно заваряване на пластмасови тръби – ROTHENBERGER ROWELD P200 B