Новини

Проектиране и изграждане на напоителна система

Капково напояване в оранжерии и парници!

Парникът и оранжерията са две най-често използвани култивационни съоръжения. В тях независимо от метеорологичните условия се създава благоприятна среда за растеж и развитие на различни видове растения. Това дава възможност и през неблагоприятните сезони да се отглеждат зеленчукови култури, цветя, разсад и др. Това  ни позволява през зимата и през ранна пролет да се осигурят свежи зеленчуци и цветя. Използването на култивационни съоръжения има голямо значение и за ранното получаване на разсад. Така се осигуряват по-ранна продукция и по-продължителен беритбен период. В оранжериите се правят опити, извършва се селекционна работа, насочена към разширяване на разнообразието и повишаване на качеството на зеленчукопроизводството и цветарството.

Ранно узряване на растения в оранжерия се дължи на правилната температура, достатъчно количество светлина и редовно доставяне на нужното количество вода според нуждите им.

Изграждането на напоителна система особенно за големи площи без изградена механизация не е препоръчително. Автоматизираната напоителна система ще Ви спести разходи за труд, време и пари.

Важно е да знаем, че различните култури се нуждаят от различно количество вода. В желанието си да увеличат добивите си, често фермерите преполиват растенията в своите оранжерии и парници. Това предизвиква изчерпване на почвата, ускорен растеж на плевелите и натрупването на вредни вещества. След проучване от Ваша страна или специалист, какво количество вода и в какъв период от време е нужно да бъде подавано към различните растения е най-добре да бъде изградена автоматизирана поливна система, която след правилно програмирани настроики ще извършва една от най-важните части от отглеждането на растерия, а именно правилното снабдяване с вода.

Предимства на автоматизираните напоителни системи.

– Намаляване разходите за вода, насочвайки я единствено към корените на растенията.
– Това гарантира от своя страна доставката на достатъчно кислород до кореновата система. Чрез ръчното поливане има опасност от влага натрупана в близост до корена, малкото доставено количество кислород и забавяне растежа на растенията.
– Правилно изградената напоителна система предотвратява разпространеннето на плевели и образуването на коричка по повърхността на почвата.
– Значително намалява риска от замърсяване с патогени.
– Спестява Ви услията от ръчното поливане
– Капковото напояване може да работи и с ниско налягане

* Моля обърнете внимание, че при липса на централно водоснабдяване предвижда редовен мониторинг на нивото на водата в резервоара за съхранение.

Автоматизирането на процеса на подаване на вода към растенията под формата на капково напояване в момента е най-доброто решение. Предимствата на метода се усещат особено при липса на централно водоснабдяване или ниско налягане. Инсталацията предвижда маркучи(тръбни и лентови), монтирана директно върху земната повърхност или в горния слой. Същността на процеса на капково напояване е въз основа на цикличния поток на водата в оранжерията.

Какво е нужно за една автоматизирана напоителна система ?

Контролер/програматор, инсталиран на изхода на резервоара за съхранение, свързан с водата под налягане. След зададени стоиности в програматора, той отваря клапана на напоителната система на оранжерията, след което водата влиза в капковата тръба. Процеса при капковото напояване се извършва с помощта на помпа или чрез гравитация. Капкова тръба е оборудвана с дюзи, през които водата се подава до корените на растенията, отглеждани в оранжерия. Времевите интервали между поливането се определят по такъв начин, че влагата на почвата след достатъчно време да изсъхне. Тъй като растенията се нуждаят от различни количества вода, за да направим нашата оранжерия ефективна е добре да се инсталира програматор, които да подава определено количество вода в определени интервали.

Препоръчително е ако използвате резервоар за съхранение на вода предназначен за напоителната система да бъде монтиран в него поплавък за следене нивото на водата в резервоара. На изхода на резервоара е добре да бъде монтиран филтър за предотвратяване на преждевременно запушване на дюзите за капещата лента.

За оранжеерии с малки размери, ние е предлагаме комплект за полуавтоматичната система за капково напояване, без помпа и автоматично оборудванеКомплектът KN mini 2020 – на промоционална цена от 36 лв.:

Комплектът включва:

 • 50м. капков маркуч многосезонен, с капкообразуватели на 30 см.
 • 15 бр. тройник 16х16
 • 25 бр. коляно 16х16
 • 1 бр. миникран
 • 30 бр. колчета за закрепване
 • 10 бр. крайна тапа

Проектиране и изграждане

Пъмп Систем извършва проектиране и изграждане на напоителни системи. За нас е важно да знаем:

 • източника на водоснабдяване;
 • местоположението на резервоара за съхранение или централната водоснабдителна система, която е свързана към системата за напояване;
 • местоположението на всички канали за захранване на водата на градинските легла;
 • мястото за инсталиране

Подробният план е изключително важен за подбора на правилните компоненти на Вашата напоителна система. Важните критерии за дизайн включват следните елементи:

 • капещата лента е монтирана към основната тръба със стартов конектор;
 • лента или маркуч за поливане, разположени по цялата дължина на леглата;
 • края на капковата тръба се запушва;
 • пречистващия филтър е монтиран между главната тръба и водоизточника;
 • броя на необходимите кранове, фитинги, и тръби които участват в разклонителната зона до оранжерията,

При избора на търби ние използвае PVC от висок клас от водещи европейски производители – основните предимства са устойчивост на корозионни процеси, лесен монтаж и по-добра цена.

Ако искате да изградите и автоматизирате процеса на напояване във вашата оранжерия. парник, градина или поле ние от Пъмп Систем ще Ви помогнем!

За повече информация, запитвания и изготвяне на оферти се свържете с нас, чрез посочените начини в секция Контакти или се обадете в работно време на тел. номер 0894 955 900