Поливни Системи

10 златни правила при поливане

За да предпазите растенията си от увяхване през лятото, те се нуждаят от много вода. Но колко и колко често трябва да се поливате? По-долу са изложени някои интелигентни и полезни факти за поливане на вашите растения.

Правило 1: Поддържайте добри нива на влажност на почвата

Повечето растения зависят от влагата. Въпреки това, лекото изсушаване преди поливане насърчава растежа на корените на растенията.

 

Правило 2: Поливайте по-рядко, но внимателно

За вашите цветя обикновено са достатъчни един до два пъти седмично поливане: по-добре да се полива по-рядко, но с много вода, а не с малко вода често.

Правило 3: Поливайте късно вечер или рано сутрин

Когато водата охлажда почвата вечер или през нощта, тогава по-малко вода се изпарява, отколкото през деня когато почвате е гореща. Растенията ще поемат достатъчно вода за предстоящия топъл ден.

Правило 4: Пазете листата сухи, за да избегнете заболявания

Мокрите листа понякога са предпоставка за разболяване на растенията. Листата, които се оставят влажни на слънце, създават леки следи от изгаряне (изгарящ ефект на водните капки). Мокрите през нощта също могат да доведат до заболявания.

Правило 5: Уверете се, че водата достига до корените

Подходящото поливане означава, че водата трябва да достигне до корените. Твърде ниските водни количества често покриват само горната почва. Освен цветята във вашата градина, особенно зависими са и културните растения затова е важно почвата да бъде равномерно валжна.

Правило 6: Поливайте постепенно, за да може водата да проникне напълно в почвата

Водата се нуждае от време, за да проникне в почвата. Нашият съвет е ако нямате автоматизирана система за поливане или капково напояване, когато поливате да наблюдавате водата и да предотвратите прекомерното поливане.

Правило 7: Поливайте равномерно около растението за балансирана добре развита коренова система

Винаги поливането само в една точка на корените води до еднопосочен растеж на корените и по този начин до по-лошо усвояване на хранителните вещества в почвата. Затова винаги поливането около растението води до по-добро развитие на корените.

Правило 8: Използвайте водо-спестяващи напоителни методи, като капково напояване.

Поливайте колкото е необходимо и възможно най-малко. Това се постига най-добре с автоматична система за напояване.

Правило 9: Избягвайте преполиване

Преполиването води до задушаване на корените и загуба на растението

 

Правило 10: Използвайте качествена, богата на глина почва за по-добро задържане на вода

Растителната почва, богата на глинести минерали, има по-добри разширяващи се свойства и следователно може да поддържа вода в почвата по-добре и по-равномерно. През влажните лета и през зимата се осигурява дренаж на водата, за да се предотврати преовлажняване.